Ви зараз переглядаєте Важливо знати про пуери

Що таке чай пуер?
Історично так склалося, що пуер виготовляли етнічні меншини в провінції Юньнань для власного вживання. Іноді цей чай експортували до Тибету, Монголії та Південно-Східної Азії. Пуер грав значну роль торгівлі з цими регіонами, куди китайські торговці транспортували пуер подальшого обміну на коней чи інший товар. Дорога, якою просувалися торговці, отримала назву «Давній шлях чаю та коней» (茶马古道 – Ча Ма Гу Дао). Щоб наголосити на важливості цього маршруту, його іноді називають другим Шовковим Шляхом.


Сішуанбаньна (西双版纳) – славетний регіон виробництва пуерів. Сішуанбаньна знаходиться на півдні провінції Юньнань, на кордоні з М’янмою, В’єтнамом та Лаосом. Назва «Сішуанбаньна» походить з тайської мови. Стародавній шлях чаю та коней починався з містечка під назвою Іу (易武) на південному кордоні Сішуанбаньна, і тягнувся вгору північ. Чай звозився і зберігався в місті Пуер (普洱), який був центром чайної торгівлі та логістики. Тому чай і був названий пуером.


4 основних регіони виробництва пуерів 


Округ Сішуанбаньна став дуже популярним центром виробництва пуерів. Почасти завдяки тому факту, що саме тут розпочинався давній чайний шлях. Водночас пуер виробляється у багатьох інших місцях Юньнані. Більшість з них розташовуються або вздовж гір, таких як У лян шань (无量山), Ай лао шань (哀哀山), Да сюе шань (大雪山), або поблизу річок, наприклад, Меконг.

На даний момент існує 4 найбільші регіони з виробництва пуерів:

  • 1. Сішуанбаньна (西双版纳) 
  • 2. Ліньцан (临沧) 
  • 3. Пуер (普洱)
  • 4. Чаннін (昌宁)

Історія пуерів налічує не більше 700-800 років 
У Юньнані досі можна знайти багато дерев, вік яких досягає кількох сотень, а то й тисяч років. Іноді люди роблять неправильний висновок, що історія виробництва пуерів налічує понад тисячу років. Це не так. На ранній стадії, близько 2000 років тому, чай був предметом торгівлі в Юньнані, звідки він також експортувався стародавнім чайним шляхом. У ті часи свіже чайне листя збиралося і просто висушувалося. Тоді чай не проходив сучасні стадії обробки, такі як обсмажування та скручування.


Починаючи з династії Хань (206 до н. е.-220 н. е.), чай висушували і спресовували без будь-якої додаткової обробки.
Шен пуер був винайдений і представлений лише за часів династії Мін (з 1368 по 1644 рр.; близько 700-800 років тому). Що стосується шу пуера, він був уперше виготовлений у 1970-х роках.


Пуерний бум зруйнував чайний ринок 
Близько 10 років тому пуер став частиною модного способу життя, і закупники чаю з Гуанчжоу, Гонконгу та Тайваню спровокували так званий пуерний бум. У 2006-2007 роках, коли вартість пуеру на ринку злетіла до небес, було виготовлено величезну кількість чаю низької якості. У 2008 році пуерний бум різко пішов на спад і припинився в Китаї так само швидко, як і виник.
Зараз ситуація досить доброчинна, оскільки ціна знизилася, а низькоякісний чай не був прийнятий ринком.


Автор: Акіра Ходзе (переклад з англійської: Тарас Літвін