Ви зараз переглядаєте Чай та вагітність

З настанням цього дивовижного становища для кожної жінки, більше уваги та усвідомленості приділяється своєму тілу, харчуванню та питтю. Що їсти необхідно, а які продукти слід виключити з раціону майбутньої мами, що пити, який чай можна/потрібно/не можна? Хочемо докладніше розкрити саме чайну тему.

По-перше, цікавий стан – не привід відмовлятися від улюбленого напою. Якщо раніше, до вагітності, майбутня матуся вживала пуер, то повністю від нього відмовлятися не варто. Важливо знати міру, звичайно, і прислухатися до свого організму, тому що все індивідуальне (пам’ятаємо про це).


Під час вагітності дуже важливо вживати достатню кількість рідини (це, як правило, більше, ніж ви пили раніше). Не лише води. До достатньої кількості рідини також належать й інші напої, і чай у тому рахунку. У чаї міститься величезна кількість корисних елементів. Вчені нарахували понад триста(!) компонентів (це вітаміни, мікро- та макроелементи, антиоксиданти та поживні речовини).

  • Антиоксиданти зміцнюють імунітет і захищають від застуди, запобігають руйнуванню клітин та блокують різного роду інфекції.
  • Мікроелементи нормалізують рівень холестерину в крові. Також вони покращують травлення, виводять токсини з організму.
  • Фтор у складі чаю надає твердості зубам, а кальцій – кісткам.

Так що чай корисний майбутнім мамам. Важливо, що це за чай (його сорт та якість), якість води та правильність заварювання.

Кофеїнові моменти

Головне, що варто враховувати – це кофеїн. Це алкалоїд, який викликає збудження нервової системи, впливає на тиск і серцево-судинну систему (не тільки мами, а й малюка). Запам’ятайте, що максимальна кількість кофеїну міститься саме в /green/” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>зеленому чаї! І будьте з ним обережнішими. Лікарі рекомендують пити вагітним зелений чай завдяки наявності антиоксидантів і корисних мікроелементів (кальцію, магнію, заліза, цинку) в хімічному складі листя. Але завжди пам’ятайте про кофеїн!


Який чай ми рекомендуємо пити вагітним

1) Білий чай. Він також багатий на антиоксиданти (до речі, саме в білому чаї їх найбільше) і корисними мікроелементами, але кофеїну в ньому не так багато, як у зеленому. Тому,білий чай – №1 для майбутніх мам.
2) Слабоферментований улун. Це тайванські та південнофуцзянські улуни. Крім корисних речовин, ці чаї мають рекордну кількість ефірних олій. Тому чаювання з улунами завжди перетворюється на якусь релакс-ароматерапію (а це майбутнім мамочкам теж дуже корисно).
4) чай повинен бути перевіреної якості;
5) чай без штучних добавок та ароматизаторів.

Любы майбутні мами, пийте гарний чай і даруйте собі приємні хвилини тиші та спокою (адже, можливо, що незабаром цих хвилин стане менше).

Автор: Катерина Обертос (Єпіхіна), спеціально для Чайного клубу