Ви зараз переглядаєте Чому правильно приготувати чай – це Пінь Ча

Пінь ча (品茶) це традиційний китайський спосіб заварювання чаю. Дослівно він перекладається “Дегустація чаю”. Спосіб простий та смачний. Чай можна пити довго і насолоджуватися як розкриваються смак та аромат з кожним заварюванням.

Що необхідно:

  1. Термос (або вода, що постійно підігрівається)
  2. Ємність для заварювання (маленький чайник, гайвань, тіпод)
  3. Улюблена піала

Умовно можна розділити переваги способу заварювання Пінь Ча на естетичні та хімічні. Далі познайомимося з ними детальніше.

Хімічна складова та корисність методу Пінь Ча.

Чай містить понад 200 корисних речовин і надає комплексну антиоксидантну та оздоровну дію на організм. Тонізує роботу мозку, запобігає розвитку бактерій у порожнині рота, тим самим підтримує здоров’я зубів, зміцнює серцево-судинну систему та ін. Основні речовини – це катехіни, L теанін та кофеїн. Саме вони відповідають за виведення токсинів та антиоксидантну активність. Катехіни входять до групи речовин, які називаються поліфенолами.
Найбільший вміст катехінів міститься в зелених чаях, наприклад таких, як Лун Цзин (Колодязь Дракона) і Бі Лo Чунь (Чудесні Спіралі Весни). На руйнування цих чудесних речовин впливає, перше -час, друге – кисень, третє – температура, четверте – кислотність води (Ph).

Як же це застосувати у реальному житті?

У твердому стані (тобто чай у сухому готовому до заварювання вигляді) вміст катехінів менший ніж у завареному. При заварюванні відбувається активізація всіх видів поліфенолів і перші кілька хвилин їх вміст знаходиться на піку. Це корисний розчин!
Чим довше настій взаємодіє з повітрям, тим більше руйнуються поліфеноли, а також утворюються нові радикальні сполуки. Це шкідливий розчин!
У заварюванні методом Пінь Ча у вас завжди у чашці свіжий настій, оскільки заварюється чай кілька секунд і п’ється гарячим.
Також цікавий факт, що без попадання повітря катехіни, на жаль, також руйнуються, але набагато повільніше.

Тому так важливо дотримуватися правильного зберігання чаю та пити чай свіжого збору. Повітря не потрапляє, температура прохолодна – чай зберігається правильно.

Естетична складова методу Пінь Ча

Кожна фізична форма і рух мають практичне і духовне значення, а також історію століть, династій і провінцій. Заварюєте однією рукою в тіподі або уважно у витонченій гайвані. Усе це одне ціле мистецтво. Чай проходить свій шлях. Де його початок? Весняний збір? Чи висадка плантації, чи можливо перший етап ферментації?.. На нашому столі відбувається свій шлях. З моменту відкриття чайниці та початку заварювання до закінчення чаювання.

Заварювання методом Пінь Ча відрізняється від будь-якого іншого, тим, що чай проходить життєвий шлях: пробудження, доходить до піку смаку та аромату і йде на спад.
Головна естетика – відстежити всі тонкощі смаку та аромату та пройти уважно цей шлях з дорогоцінним напоєм.

І звісно саморозвиток!

Безумовно чай – це інструмент на шляху пізнання себе. Про це більш докладно можна буде почитати в моїй новій статті «Чай, як система саморозвитку.» Головний секрет — це увага. Вона, як допитливий вітер, перескакує з однієї думки на іншу. Б’юся об заклад, ніхто з читачів не зможе утримати увагу і 5 хвилин на чомусь одному.

Спробуйте заварити звичний вам чай концентруючи увагу тільки на заварюванні, на звуку дзюрчання води, на тому скільки вдихів ви зробите, поки чай заварюється, яка на дотик піала… Розкажіть, які ваші відчуття після? А чай був смачний?
Є кілька способів заварювання, але Пінь Ча для регулярного ритуалу підходить ідеально. Мінімум атрибутів і чай смачніший. Насолоджуйтесь та ділитеся своїми відкриттями з нами. ☘️

Анна Лі