Ви зараз переглядаєте Чайні інструменти та атрибути

Чайна культура має довгу і дуже давню історію, з часом змінювалися традиційні інструменти та пристосування, які використовувалися в процесі заварювання. Залежно від місцевості, інструменти могли мати трохи інший вигляд та різну назву. Час диктує свої правила та список різноманітних чайних інструментів з роками може поповнюватися, а також видозмінюватися.

Список традиційних інструментів у культурі приготування китайського чаю:

Чаєгуань (茶叶罐 cháyèguàn) – чайниця, чайна банка, посуд для зберігання чаю.

Чаху (茶壶 cháhú) – чайник для чаю. Чайник може виготовлятися з різних видів глини, порцеляни, каменю, а також металу.

Худай (壶袋 húdài) – Мішечок для зберігання та зручного транспортування чайного посуду (чайника, гайвані, чашки тощо).

Гундаобей (公道杯 gōngdàobēi) «чаша справедливості» або Чахай (茶海 cháhǎi) «море чаю» — посудина, в яку зливається чай із чайника і рівномірно перемішується. Якщо відразу розливати чай по чашках, то у кожного гостя буде різний чай, тому що чай у процесі зливу може ще дозаварюватися.

Чалюй, чалюйван (茶濾网 chálǜwǎng) — сито, яке сприяє очищенню чайного настою. Якщо чайний лист великий, ситечко можна не використовувати.

Шуйху (水壶 shuǐhú), Чжушуйху (煮水壶 zhǔshuǐhú) — чайник, який використовується для кип’ятіння води. Такий чайник вогнетривкий. Традиційно чайник роблять з білої глини, скла або металу, в сучасний час їх можуть робити з різного виду глини, яка витримує кип’ятіння на вогні.

Цзюцзин Ден (酒精灯 jiǔjīngdēng) — спиртівка, яка використовується для підтримки температури води в чайнику Шуйху.

Чацзюй (茶具 chájù) — набір чайних інструментів, що використовуються в процесі чайного дійства:

  • Чашао (茶勺 chásháo) — совок, яким пересипають чай із баночки в Чахе.
  • Чачи (茶匙 cháchí) — лопатка, ложечка, якою пересипають чай із Чахе в чайник.
  • Чацчжень (茶针 cházhēn) — чайна голка. Її можна використовувати для прочищення чайного зливу (носика чайника).
  • Цзяцзы (夹子 jiāzi ) або Чага (茶夹 chágā) — щипці. Інструментом можна брати гарячі чашки, подавати чашки гостям, не торкаючись до них, для маніпуляцій із заваркою, а також для роботи під час варіння чаю.
  • Чалоу (茶漏 chálòu) – вирва. Використовується для зручнішого засипання чаю в чайник. Найчастіше використовується коли шийка чайника має невеликий розмір.

Жаньшао Ци (燃烧器 ranshāoqì) — газовий пальник, на якому відбувається кип’ятіння води.

Чачі (茶池 cháchí) «чайний ставок», Чачуань (чайний човен) — посудина, яка використовується в Чаоджойській чайній церемонії для підтримки постійної температури чайника з чаєм Чаху. Чайник постійно поливають окропом і при цьому він стоїть у цій посудині (часто чайник додатково ставлять на підставку Худянь). Чачі у чайному дійстві найчастіше використовують у місцевості Гуандун.

Худянь (壶垫 húdiàn) – підставка для чайника. Під час чайного дійства чайник ставиться на цю підставку. Використовується, коли потрібно мінімізувати взаємодію чайника з чайною дошкою.

Хучен (壶承 húchéng) – Підставка для чайника з невеликим отвором, для прогрівання посуду або зливу води, дуже добре використовувати замість чайного столика.

Чаюй (судина для зливу води та чаю), Часи (茶洗 Chá xǐ) — цей посуд використовують для прогрівання посуду на початку чаювання, а також для зливу зайвої води, та очищення чайника від спитої заварки.

Чабей (茶杯 chábēi) – піала, чайна чашка. Чашки можуть виготовлятися з глини, порцеляни, скла, каменю або металу, вони можуть бути різноманітної форми та кольору. Зазвичай їх роблять невеликого розміру. Буває різних обсягів та форм залежно від регіону та типу чаювання. Робиться з глини, порцеляни, каменю, скла та металу.

Венсянбей (闻香杯 wénxiāngbēi) і Пінмінбей (品茗杯 pǐnmíngbēi) — чайна пара для чаювання Гунфу Ча . Перша піала – висока, для знайомства з ароматом чаю, друга піала – широка для пробування чайного настою. Чайну пару зазвичай подають на підставці Чатоу.

Чатоу (茶托 chátuō) – підставка для піали або чайної пари. Часто виготовляється з дерева, порцеляни або глини. Іноді піала та підставка продаються разом.

Чахе (茶荷 cháhé) – «чайна коробочка» поетично її називають “дихання чаю”. Це чаша для знайомства із ароматом чаю. Чаша зазвичай робиться відкритої форми для зручного розгляду форми листа і пересипання чаю в чайник.

Гайвань (盖碗 gàiwǎn) — чашка з кришкою та блюдцем. Гайвань виготовляють із глини, порцеляни, скла та бувають вони різноманітної форми та розмірів. Її використовують для заварювання чаю, а також як індивідуальну піалу, коли чай заварюється і вживається прямо з гайвані.

Чабу або Чацзинь (茶布 chábù, 茶巾 chájīn) — чайний рушник. Вони можуть бути різних розмірів та з різних матеріалів. Зазвичай рушник використовується для надання чайному дійству особливої ритуальності (обернути чайник, передати будь-який предмет чайного начиння), а також для очищення чайного простору.

Чабань (茶板 chábǎn) (чайна дошка), Чапань (茶盘 chápán) (чайний піддон) — маленький столик, на якому відбувається чайне дійство. Зайва вода в процесі заварювання збирається в піддоні чайної дошки. Іноді воду можна зливати з піддону.

Янхубі (养壶笔 yǎnghú bǐ) — чайний пензлик. Для надання особливої церемоніальності дійству та догляду за чайником Чаху – рівномірно розподіляти чайні краплі по чайнику, що згодом надає чайнику гладкості та блиску.

Чача (茶叉 chá chā) – тримач для піал (досл. чайна вилка). Часто використовують під час чайної церемонії передачі гарячих чашок гостям.

Пуерчадао (普洱茶刀 pǔ’ěr chádāo) або Чачжуйцзи (茶锥子cházhuīzi) — ножик або шило, яке допомагає розділити пресований млинець або цеглу Пуера. strong>

Чачун (茶宠 cháchǒng) – чайна фігурка. Зазвичай розміщується на чайній дошці або десь у чайному просторі. Її поливають чаєм або підносять чай у маленькій піалі. Чайні фігурки можуть символізувати різні аспекти буття, стихії або уособлювати божеств та духів.

Чацзюйцзя (茶具架chájùjià) – поличка для чайного посуду.

Гайчжи (盖置 gài zhì) — підставка для кришки чайника. Використовується коли потрібно заливати окріп в чайник (ставити кришку на чайний столик вважається непристойним, якщо підставки немає кришку потрібно перевертати, розміщуючи на чайному столику).

컵托茶具架 Підставка для чашок.