Ви зараз переглядаєте Небесні очі

Немов всі таємниці космосу і зірок відображені в цьому прекрасному виробі. Ви тримаєте в руках чайну чашу, робите ковток ароматного чаю, вдивляєтеся у візерунок…, а уява малює момент творіння Всесвіту, вибух наднових, нескінченність …

Чаші теммоку, вийшли із землі та пройшли хрещення вогнем, наповнені енергією, таємницею і мерехтливим світлом. Теммоку – різновид залізної глазурі для кераміки, древня культурна реліквія Китаю, яка до цього дня глибоко шанується в Японії. Дозвольте зробити коротку подорож у часі, щоб дізнатися трохи більше про ці унікальні твори. Перша літературна згадка чаші теммоку відноситься до 903-907 рр. Назва «теммоку» походить від японського прочитання китайської гори Тяньму (провінція Фуцзянь), де монахи виробляли та використовували кераміку з подібною глазур’ю. Найбільш популярні в Китаї чаші теммоку були в період правління династії Сун (960-1279). У китайській чайній історії цей час було ознаменовано як «епоха порошкового чаю». Попередньо пропарене листя чаю подрібнювали в дрібну пудру в кам’яних млинах. Киплячу воду заливали в чашу з порошковим чаєм, потім перемішували бамбуковими щітками, щоб чай і вода об’єдналися, утворивши піну.

Чай був повсякденною невіднятною частиною життя дзенських ченців. Звичайно, ченці, передаючи вчення дзен, поширювали та культуру чаю.
Так, перші чайні чашки, чай і спосіб його приготування потрапили в Японію в епоху Камакура (12 ст).

Виробництво теммоку в Китаї перервалося в 13 столітті. Піднебесна зазнавала шкоди від набігів монголів. Наступ династії Юань на багато чого вплинув. Лідерами юанів стали монголи-кочівники, які харчувалися в основному м’ясом і молочними продуктами. Також вони пили чай іншим чином. Потреба в чашах теммоку відпала. На місці печей знаменитих фуцзянскіх гончарних майстерень залишилися тільки купи уламків … Як парадоксально не звучало б, але …. На щастя, тайфуни вберегли Японію від монголів. Японія змогла зберегти традиційне чайне мистецтво династії Сун, яке надалі стало невіднятною частиною японської культури. Згідно з японськими архівами 15 століття, найулюбленішими чашами королівської сім’ї та аристократії були ті, що відображали переливається світло. Теммоку користувалися великою популярністю в періоди Камакура і Муроматі (1185-1573).

Мистецтво кераміки почало розвиватися в Японії в 17 столітті. Але китайська кераміка – це скарб, який дбайливо зберігають японські музеї та численні особисті колекції. Чаші теммоку мають високе значення в японській чайній церемонії.

Що ж в чашах теммоку такого особливого? Перш за все вони приваблювали своєю вигострить правильною формою, а також виключно густою чорною глазур’ю. Обідець верхнього краю чаші найчастіше прикрашали золотом або сріблом.
До складу глазурі теммоку входить 5-7% заліза. Саме це і надає кераміці унікальний металічний блиск.

При випалюванні в печі вироби швидко нагрівають, а потім швидко охолоджують. При цьому кристали заліза, взаємодіючи з киснем, перетворюються в різноманітні візерунки. При чому ніколи не відомо, яким саме вийде візерунок в кінцевому підсумку. Тому теммоку ще називають «мистецтвом невловимої глазурі». Крім того, глазур на металевій основі, яка використовується в теммоку, призначена ще для підтримки постійної температури. Для цієї ж мети служить і форма чаші (воронка). І товсті стінки чаші також повільно віддають тепло, зберігаючи температуру чаю. Після століть, теммоку все також залишаються в авангарді серед величезної кількості чайної кераміки найвищого рівня. Вони захоплюють цінителів і знавців мистецтва чайних чаш своєю досконалістю. Мабуть, суть теммоку – близькість до небесного. Не дарма дослівно з японської теммоку – «небесні очі». Адже, що ще може одномоментно і так поетично передавати аромат, смак, колір чаю і красу зоряної ночі?!

Автор статті Катерина Обертос (Епіхіна)

Обрати та придбати чашу теммоку