Вода з-під крана

для заварювання високоякісного (колекційного) китайського чаю не підходить, тому що ви не зможете повною мірою розкрити ні аромат, ні смак чаю.

Вода для заварювання колекційного китайського чаю

має бути чиста та м’яка (без домішок, солей тощо), бажано природна, жива, наприклад, джерельна.

З покупної води

більш-менш підходить «Моршинська». Перевірити якість води може кожна людина. У двох чашках заваріть однаковий чай: в одній — еталонна вода (з Чайного клубу або «Моршинська»), а в другій — вода, яку тестуєте (з 20-літрового бутля або з-під крана).

Після дегустації відповідь, яка вода краще, буде очевидною. Використовуйте тільки воду, яку щойно закип’ятили, тому що в ній більше кисню, а його наявність важлива для розкриття аромату й смаку чаю.

Для кип’ятіння води

слід використовувати посуд і прибори без накипу, інакше якість чайного настою різко погіршиться. Воду не можна кип’ятити повторно. Вода, яку двічі закип’ятили, для заварювання чаю вже не годиться.

Коли кип’ятите воду,

пам’ятайте, що чим менш ферментований чай ви будете заварювати, тим менш гарячою має бути вода. Наприклад, вода для заварювання зеленого чаю має бути не такою гарячою, як вода для заварювання чорного.

Воду потрібно довести до кипіння і відразу вимкнути чайник.

Якщо ж вода буде кипіти хоча б хвилину, чай краще вже не заварювати. Потім її потрібно остудити до температури, оптимальної для заварювання кожного конкретного сорту чаю (від 60 до 95 градусів Цельсія). Для точного визначення температури можна придбати спеціальний термометр.