Як правильно заварювати чай? Способи приготування різних типів чаїв
Приготування чаю — це заняття, яке може бути простим і одночасно неймовірно складним. У будь-якому разі цей процес має безліч нюансів. Чим більше ви дізнаєтеся про методи роботи з чаєм, тим більше користі й задоволення зможете отримати від чаювання, а також розкрити властивості чаю найбільш повноцінно.
До цих властивостей традиційно належать: аромат, смак, колір, посмак, стан. Це питання ми самі постійно вивчаємо й ділимося з вами під час чаювань у Клубі, на чайних тренінгах і в статтях, ознайомитися з якими можна в цьому розділі.
Якщо ж часу на вивчення тонкощів і нюансів чайного шляху зараз немає, але хочеться швидко й смачно приготувати чай, то є кілька правил, які легко запам’ятати та просто дотримуватися. Це дозволить швидко отримати правильний смак чаю, оцінити його переваги та принести максимальну користь за мінімальний час
- Перше правило: подбати про якість води.
- Друге правило: приготувати окріп так, щоб він не перекипів.
- Третє правило: вибрати найпростіший традиційний або сучасний спосіб приготування чаю.
- Четверте правило: різні типи чаїв мають дещо різні режими приготування.
Тут ми зібрали кілька найпопулярніших рецептів приготування чаю, залежно від його типу.
Заварювання ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 3–4 г
- t води 75–80˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 6–7 заварювань
2. Європейським методом заварювання:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 6 г
- t води 75–80˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 2 заварювання
Заварювання БІЛОГО ЧАЮ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 3–4 г
- t води 70–75˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 8–10 заварювань
2. Європейським методом заварювання:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 7 г
- t води 70–75˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 2 заварювання
Заварювання ЖОВТОГО ЧАЮ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 3–4 г
- t води 70–75˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 8–10 заварювань
2. Європейським методом заварювання:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 7 г
- t води 70–75˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 2 заварювання
Заварювання ЧЕРВОНОГО ЧАЮ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 5–6 г
- t води 90–95˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 8–10 заварювань
2. Європейським методом заварювання:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 8 г
- t води 90–95˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 2 заварювання
Заварювання ШУ ПУЕРУ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 7–8 г
- t води 95–98˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 8–10 заварювань
2. Європейським методом:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 12 г
- t води 95–98˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 2 заварювання
Заварювання ШЕН ПУЕРУ


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 4–5 г
- t води 80–85˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 10–15 заварювань
2. Європейським методом:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 9–10 г
- t води 80–85˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 4 заварювання
Заварювання улуну (тайванський, південнофуцзянський)


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 8–9 г
- t води 80–85˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 10–15 заварювань
2. Європейським методом:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 10–11 г
- t води 80–85˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 4 заварювання
Заварювання улуну (північнофуцзянський, гуандунський)


1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):
- об’єм посуду 120–150 мл
- кількість чаю 6–8 г
- t води 90–95˚С
- час настоювання 4–5 с
- витримує 10–15 заварювань
2. Європейським методом:
- об’єм посуду 450 мл
- кількість чаю 9–10 г
- t води 90–95˚С
- час настоювання 3–5 хв
- витримує 4 заварювання