Вы сейчас просматриваете Види ароматів пуеру

清香Цинсян – аромат свіжості.

Чистим (свіжим) зазвичай називають аромат шен пуеру або аромат шай цин мао ча. Такий аромат докорінно відрізняється від міцних, насичених запахів своєю свіжістю, легкістю та ненав’язливістю. Він несе в собі простоту та вишуканість, характерну для запахів старого гірського лісу чи неозорих лук і степів. Це дуже приємний, природний і гармонійний аромат, що відрізняється від різких, зухвалих запахів.

花香Хуасян – квітковий аромат.

Квітковий аромат часто зустрічається у шен пуерів та рідше у шу пуерів. Він здатний звучати різними відтінками:

a) 鲜爽型花香 Сяньшуансин хуасян – освіжаючий квітковий аромат. Найчастіше яскраве і незабутнє враження на людей справляють чаї, що мають яскравий, освіжаючий аромат таких кольорів, як конвалії або лілії. Такий аромат звучить досить різко і наполегливо, проте відрізняється чистотою і природністю. Цей аромат приносить ароматичне задоволення, не посилюючи слиновиділення.

b) 甜醇型花香 Тяньчуньсін хуасян – солодкий квітковий аромат. Досить часто зустрічається у шен пуерів, нагадує аромат жасмину. Чашка такого ароматного чаю прояснює думки і проганяє сонливість, тому чай з яскравим квітковим ароматом підходить для вживання в пообідній час, коли на тіло навалюється втома, а думки втрачають свою силу.

c) 柔和型花香:Ніжний квітковий аромат. Яскравий приклад – аромат троянд. Він може з’явитися у деяких шен пуерів через кілька років зберігання. Цей аромат відрізняється від двох описаних вище делікатним, помірним звучанням і досить рідко зустрічається серед пуерів. Це може бути аромат орхідеї в чаї, він відрізняється від аромату троянд ще легшим і ніжнішим, ледве вловимим звучанням.

糖香:Тансян – цукровий аромат.

Цей аромат зустрічається у пуерів досить часто. Серед різних відтінків цукрових ароматів найбільш яскраво проявляється аромат льодяникового цукру. Як правило, саме він супроводжує відчуття свіжості в горлі після вживання чаю та яскравий солодкий післясмак, що приходить на зміну чайної гіркоти та терпкості. Саме тому наявність цукрового аромату вважається ознакою якісної чайної продукції.

水果香 Шуйгосян – фруктовий аромат.

Цей аромат часто трапляється серед пуерів. Причини формування цих ароматів у чаю неоднозначні: деякі чаї спочатку містять ароматичні речовини з фруктовим запахом, у деяких чаях фруктовий аромат з’являється в результаті змішування декількох різних запахів. Наявність фруктового аромату – поширене явище. Запах яблука найчастіше випромінюють молоді розсипні чаї, запах кавуна іноді зустрічається у шен пуерів, які тривалий час перебували на зберіганні.

梅子香 Мейцзисян – сливовий аромат.

Після певного часу зберігання аромат шен пуера набуває сливових ноток. Такий аромат вважається добрим, класичним ароматом шен пуерів. Внаслідок неправильної ферментації або неналежного зберігання деякі чаї також можуть набувати кислого запаху, який багато хто помилково приймає за аромат сливи, тоді як між цими двома запахами існує значна різниця. Сливовий аромат звучить дуже ніжно і природно, тоді як «неправильний» кислий запах розкривається дуже різко та нав’язливо. Чай зі сливовим ароматом дає дуже чистий настій із натуральним, природним смаком. Чай із неправильним кислим ароматом дає настій, у смаку якого відчуватимуться кислі ноти. Як у процесі природної, так і в процесі штучної ферментації в чаї утворюються такі жирні кислоти, як пентанова (валер’янова) кислота, капринова кислота та ін. Неправильна ферментація призводить до накопичення великої кількості цих кислот і, як результат, до формування надмірно кислого смаку та запаху, що у свою чергу має  прямий вплив на смакові та ароматичні характеристики чаю.

蜜香Місян – медовий аромат.

У процесі зберігання різні чаї, зібрані в різних чайних районах, можуть протягом тривалого часу випромінювати медовий аромат. Цей аромат досить стійкий, він легкий для розуміння, опису і тому добре запам’ятовується. Пуери, що мають медовий аромат, відрізняються досить високою якістю. Іноді однієї заварки пуера з чистим, безпримісним медовим запахом буває достатньо для того, щоб весь день відчувати в роті післясмак.

坚果香Цзяньгосян – горіховий аромат.

Цей аромат звучить нотами мигдалю чи кедрових горіхів. Він зустрічається досить рідко, переважно характерний для деяких шу пуерів або досить витриманих шен пуерів.

陈香Ченьсян – витриманий аромат (аромат витриманого чаю).

Характерний для шу пуерів, а також для шен пуерів, ступінь ферментації яких за період тривалого зберігання наблизився до ступеня ферментації витриманого готового пуера. Чистий бездодатковий аромат витриманості (вилежанності) є домінуючим ароматом шу пуера і вважається його відмінністю та візитною карткою. Цей аромат нагадує глибокий запах, що походить від старих дерев’яних меблів. Він повинен бути витриманим («старим»), але при цьому повинен мати життєву силу, енергію, не викликаючи асоціацій з чимось затхлим і задушливим. Витриманий аромат є складним, комбінованим ароматом деревини та запах лікарських трав.

枣香Цзаосян – аромат китайських фініків.

Цей аромат є класичним ароматом пуерів. Він нагадує запах сухих фініків і найчастіше є відмітною ознакою шу пуерів.

木香: Мусян – дерев’яний аромат.

Вкрай поширений аромат пуерів, особливо яскраво виражений у шу пуерів. Він відрізняється від яскравих квіткових та медових ароматів своєю м’якістю та помірністю. Це аромат, який говорить про якість пуеру.

樟香 Чжансян – камфорний аромат.

Цей аромат у більшості випадків з’являється у шен пуерів у процесі тривалого зберігання. Нагадує аромат камфорного дерева, звучить дуже гармонійно, рівно та натурально.

烟熏味 Яньсюньвей – димний аромат.

Цей аромат не є природним запахом чаю, він просочує чайні листи в процесі їхньої обробки або зберігання. Наявність у чаю димного аромату – досить поширене явище, проте цей аромат є стороннім запахом і не чинить на якість чаю будь-якого позитивного впливу. Протягом дощових сезонів при виробництві шай цин мао ча, чай на час сушіння часто доводиться заносити в приміщення, щоб уникнути його промокання. Будинки сільських жителів, які мешкають у гірських районах, бувають просочені запахом диму, який з легкістю передається чайним листям. Так чай набуває димного аромату.

烟焦味Яньцзяовей – запах димної обвугленості.

Цей запах також зустрічається в пуерів досить часто і є негативним прикладом ароматичних якостей чаю. Він утворюється в процесі «фіксації зелені», якщо температура при фіксації була занадто високою і частина листя пригоріла. Запах димної обвугленості зустрічається тільки в тих пуерів, які були оброблені досить грубо.

药香 Яосян – трав’яно-лікарський аромат.

Це аромат лікарських трав, що використовуються у китайській медицині. Він схожий на запахи, які можна вловити в аптеках, що спеціалізуються на продажу місцевих лікарських засобів. Цей аромат також нагадує запах трав і рослин, які були схильні до тривалого зберігання. Будучи рослиною, чай природним чином набуває подібних ноток у процесі тривалого зберігання. У південних регіонах, що відрізняються жарким та вологим кліматом, смакові та ароматичні якості чаю в період його зберігання змінюються набагато швидше, ніж у північних районах із сухим кліматом. Саме тому аромат чаю, що зберігається певну кількість років на півдні, згодом здатний набувати ноти лікарських трав. Зберігання чаю в північних широтах ускладнює появу подібного аромату навіть через тривалий час.

酸菜气Суаньцайці – запах квашених овочів.

У молодих, нещодавно вироблених шен пуерів може бути запах, що нагадує запах квашених овочів. Він не є стороннім, увібраним ззовні, такий запах з’являється в процесі обробки чайного листа на етапі 晒青 «шайцин» (сушіння на сонці). На багатьох чайних заводах під час виробництва чаю після етапу 杀青 «шацин» (вбивство зелені) чай іноді складають у великі купи і залишають у такому стані на деякий час. Завдяки цій процедурі чай після подальшого сушіння дає настій, колір якого виглядає глибшим, смак – міцним, а аромат набуває оригінальних ноток. Однак якщо чай перетримати в такому стані, він дає аромат, схожий на запах квашених овочів.

日晒味:Жишайвей – запах «сонячного світла». Часто присутній у сировини, яка щойно була висушена на сонці. Цей аромат нагадує запах, що походить від ковдри, висушеної на сонці в ясну погоду.

Наши популярнейшие Пуэры