Ви зараз переглядаєте Чайна Фабрика Сягуань
  • Автор запису:
  • Категорія запису:Статті
  • Запис опубліковано:13.09.2023

Сягуань (下關) – це завод з виробництва пуерського чаю, який став відомим завдяки виробництву пуеру у формі Точа (форма, схожа на чашу або гніздо). Продукція Сягуань постійно експортується за кордон, а популярні пресовані чайні листки у формі Точи (гнізда) стали класикою і займають позицію найбільш експортованого чаю з провінції Юньнань. На сьогоднішній день на заводі Сягуань працює приблизно 400 співробітників. Завод виробляє понад 6 000 тонн чаю щороку та має в своєму асортименті понад 60 видів чайної продукції.

Багато сягуаньських пуерів завоювали всесвітню популярність та міжнародну славу. Мати у колекції Сягуань Точу з 70-х та 80-х років в оригінальній коробці із словом “Юньнань” на передній стороні, мабуть, є мрією кожного колекціонера. Можливо, пуери, пресовані у формі точи, відображають минуле і стародавність чайної культури так само, як будь-який інший класичний Ци Цзя Бін Пуер.

93e4e88eb69a4732a97e785d8d1a87f0 - Чайна Фабрика Сягуань

Фабрику Сягуань було засновано у 1941 році під назвою Кан Цан Ча Чан (康藏茶厂 – Чайна фабрика Кан Цан). Як і торговці минулого, які перевозили чай на конях через всю Китай та поза його межами, Сягуань традиційно відправляла чай в віддалені райони Тибету. Пресований у формі грибів чай продавався під брендом “Бао Янь” (宝焰 – Священне Полум’я), який був настільки відомим серед тибетців, що його часто називають “Тибетський Пуер”. Чудове географічне розташування (близько до заходній частині провінції Юньнань в окрузі Далі) зберігає в собі чудові краєвиди, чисте повітря і воду. Місто Сягуань розташоване в місці, оточеному горами, і два вітри створюють в їх єдності відомі “Сягуаньські вітри”, які дозволяють фабриці сушити чай, виготовлений за їх допомогою.

У 1950-х роках завод змінив свою назву на Сягуаньська Чайна Фабрика. У 1955 році завод придбав кілька місцевих чайних фабрик, об’єднавши їх у єдину компанію (тим самим були отримані права на всі відомі приватні торгові марки у місті Сягуань), збільшивши обсяг виробництва у декілька разів і значно розширивши асортимент сировини Мао Ча (毛茶 – чай сировина). Традиційний сягуаньський Мао Ча – це чай, висушений на сонці з частковим броженням. Він проходить основні стадії: збір, в’ялення, фіксація зелені (Ша Цин), скрутка, сушка на сонці. Мао Ча як напій є досить повноцінним і готовий до вживання під назвою розсипний Шен Пуер. Однак такий Мао Ча переважно використовується для виробництва пресованих Шен і Шу Пуерів і, отже, проходить додаткові необхідні стадії. Також Мао Ча може придбаватися в різних фабрик, які збирають чай на своїх плантаціях. Ці фабрики, в свою чергу, можуть не виробляти той чи інший Пуер, а спеціалізуватися виключно на зборі та первинній обробці сировини, перепродавати Мао Ча іншим заводам, які вже завершують процес виготовлення і випускають готову продукцію. Таким чином, після об’єднання кількох чайних заводиків Сягуаньська фабрика забезпечила собі ще більшу різноманітність у сортаменті та різноманітності сировини для виготовлення чаю за своїми рецептами..

a3a387352eeeb6b8a8c187f7f13cabec - Чайна Фабрика Сягуань

Разом з розширенням асортименту, фабрика і надалі дотримувалася традиційного виробництва класичних рецептів. Це підтверджується багатьма експертами в галузі чаю, які погоджуються з тим, що змішування (рецепти), аромат, смак і якість – все це підтримувало стабільно високий рівень, причому більш цілісно і системно, ніж це мало місце на інших пуерських заводах. У 1990-х роках завод Сягуань став державним підприємством другого класу. Тоді щорічне виробництво Сягуань перевищувало показники будь-якого іншого чайного заводу в провінції Юньнань. У 1994 році зусилля щодо розширення були продовжені: відбулося об’єднання з ще кількома заводами, і фабрика отримала іншу офіційну назву, яка зберігається дотепер – «Сягуань То Ча» 下關沱茶 (Xiaguan Tuo Tea Ltd.). З того часу фабрика подвоїла асортимент продукції, одночасно збільшивши обсяг виробництва того чаю, який виготовлявся раніше.

Сьогодні найпоширенішими є пуери, які стискаються у формі грибів вагою 250 грамів, або у формі гнізда Точа вагою 100 грамів, і всі вони розділені за якістю. Такі Точа старіють досить повільно, і це пов’язано з дуже міцним та щільним пресуванням листя. Сягуаньські Точа відомі своїм ніжним смаком та легким димчастим післясмаком. Зображений на одному з логотипів журавель завжди був дуже улюбленим серед багатьох колекціонерів пуерів. Фабрика Сягуань протягом кількох років працювала над стабільністю смаку, і багатогранна неізменність, ймовірно, найкраще виявляється саме в пресованих Точа. Багато сягуаньських блинів 1970-80-х років, часто відомих у спрощеному варіанті як “Те Бин” (铁饼 – залізний блин), завжди перебувають на вершині відмінних витриманих Шен Пуерів, до яких спрямовані думки чайного колекціонера. Продукція цієї фабрики дуже цінується серед колекціонерів також і тому, що вони використовують свою власну сировину.

На сьогоднішній день Сягуаньська фабрика виробляє пуер під кількома торговими марками:

2013 10 24 01 006 - Чайна Фабрика Сягуань

Сунхэ (松鹤) (з китайської “Сосна та журавель”, що в китайській традиції вважається символом довголіття): продукція для внутрішнього ринку, яка в основному включає пуер точа та бінча. Пуер цієї марки починаючи з 1980 року тричі завоював срібні медалі на міжнародних виставках і, починаючи з 1997 року, тричі отримував найвищу нагороду, золоту медаль, на міжнародних продовольчих ярмарках.

2013 10 24 01 005 - Чайна Фабрика Сягуань

Баоян (寶焰) (з китайської “Дорогоцінне полум’я”): продукція для тибетського ринку, що включає в основному пуер цзінча (у формі гриба) та міні бінча (200-грамові блини).

2013 10 24 01 007 - Чайна Фабрика Сягуань

Наньчжао (南诏) (з китайської “Південне Чжао” 629—1352 рр., династія та держава на території сучасної провінції Юньнань): продукція для тайванського ринку, яка включає в основному пуер точа та бінча. G (логотип Сягуаньської фабрики): головна літера “G” використовується для невеликих “колекційних” партій пуерів. Іноді символ “G” також додається до інших марок. Крім того, цей символ обов’язково пресується на всіх точах, виготовлених на даній фабриці.

7 - Чайна Фабрика Сягуань

Мабеи (马背) (з китайської “Мабеи”, що буквально перекладається як “сідлання кінь”): новий бренд від Сягуань (з 2005 року).

3102 750x0 large - Чайна Фабрика Сягуань

Серед особливої продукції компанії слід відзначити також FT (Fei Tai) – «Фей Тай». Для цієї продукції Сягуаньу довелося співпрацювати з іншою фірмою. У процесі виробництва використовувалися виключно вищоякісна сировина: високоякісний ранньовесняний чай та джерельна вода з гори Цаншань для пресування. У результаті був випущений колекційний чай, кількість якого була обмежена. Цей чай потрапив до найдорожчих чайних колекцій по всьому світу. Зараз на ринку продається багато копій цієї марки.