Ви зараз переглядаєте Чайна Фабрика Сягуань

Сягуань (下關) – це завод з виробництва пуерського чаю, який став відомим завдяки виробництву пуеру у формі Точа (форма, схожа на чашу або гніздо). Продукція Сягуань постійно експортується за кордон, а популярні пресовані чайні листки у формі Точи (гнізда) стали класикою і займають позицію найбільш експортованого чаю з провінції Юньнань. На сьогоднішній день на заводі Сягуань працює приблизно 400 співробітників. Завод виробляє понад 6 000 тонн чаю щороку та має в своєму асортименті понад 60 видів чайної продукції.

Багато сягуаньських пуерів завоювали всесвітню популярність та міжнародну славу. Мати у колекції Сягуань Точу з 70-х та 80-х років в оригінальній коробці із словом “Юньнань” на передній стороні, мабуть, є мрією кожного колекціонера. Можливо, пуери, пресовані у формі точи, відображають минуле і стародавність чайної культури так само, як будь-який інший класичний Ци Цзя Бін Пуер.

Фабрику Сягуань було засновано у 1941 році під назвою Кан Цан Ча Чан (康藏茶厂 – Чайна фабрика Кан Цан). Як і торговці минулого, які перевозили чай на конях через всю Китай та поза його межами, Сягуань традиційно відправляла чай в віддалені райони Тибету. Пресований у формі грибів чай продавався під брендом “Бао Янь” (宝焰 – Священне Полум’я), який був настільки відомим серед тибетців, що його часто називають “Тибетський Пуер”. Чудове географічне розташування (близько до заходній частині провінції Юньнань в окрузі Далі) зберігає в собі чудові краєвиди, чисте повітря і воду. Місто Сягуань розташоване в місці, оточеному горами, і два вітри створюють в їх єдності відомі “Сягуаньські вітри”, які дозволяють фабриці сушити чай, виготовлений за їх допомогою.

У 1950-х роках завод змінив свою назву на Сягуаньська Чайна Фабрика. У 1955 році завод придбав кілька місцевих чайних фабрик, об’єднавши їх у єдину компанію (тим самим були отримані права на всі відомі приватні торгові марки у місті Сягуань), збільшивши обсяг виробництва у декілька разів і значно розширивши асортимент сировини Мао Ча (毛茶 – чай сировина). Традиційний сягуаньський Мао Ча – це чай, висушений на сонці з частковим броженням. Він проходить основні стадії: збір, в’ялення, фіксація зелені (Ша Цин), скрутка, сушка на сонці. Мао Ча як напій є досить повноцінним і готовий до вживання під назвою розсипний Шен Пуер. Однак такий Мао Ча переважно використовується для виробництва пресованих Шен і Шу Пуерів і, отже, проходить додаткові необхідні стадії. Також Мао Ча може придбаватися в різних фабрик, які збирають чай на своїх плантаціях. Ці фабрики, в свою чергу, можуть не виробляти той чи інший Пуер, а спеціалізуватися виключно на зборі та первинній обробці сировини, перепродавати Мао Ча іншим заводам, які вже завершують процес виготовлення і випускають готову продукцію. Таким чином, після об’єднання кількох чайних заводиків Сягуаньська фабрика забезпечила собі ще більшу різноманітність у сортаменті та різноманітності сировини для виготовлення чаю за своїми рецептами..

Разом з розширенням асортименту, фабрика і надалі дотримувалася традиційного виробництва класичних рецептів. Це підтверджується багатьма експертами в галузі чаю, які погоджуються з тим, що змішування (рецепти), аромат, смак і якість – все це підтримувало стабільно високий рівень, причому більш цілісно і системно, ніж це мало місце на інших пуерських заводах. У 1990-х роках завод Сягуань став державним підприємством другого класу. Тоді щорічне виробництво Сягуань перевищувало показники будь-якого іншого чайного заводу в провінції Юньнань. У 1994 році зусилля щодо розширення були продовжені: відбулося об’єднання з ще кількома заводами, і фабрика отримала іншу офіційну назву, яка зберігається дотепер – «Сягуань То Ча» 下關沱茶 (Xiaguan Tuo Tea Ltd.). З того часу фабрика подвоїла асортимент продукції, одночасно збільшивши обсяг виробництва того чаю, який виготовлявся раніше.

Сьогодні найпоширенішими є пуери, які стискаються у формі грибів вагою 250 грамів, або у формі гнізда Точа вагою 100 грамів, і всі вони розділені за якістю. Такі Точа старіють досить повільно, і це пов’язано з дуже міцним та щільним пресуванням листя. Сягуаньські Точа відомі своїм ніжним смаком та легким димчастим післясмаком. Зображений на одному з логотипів журавель завжди був дуже улюбленим серед багатьох колекціонерів пуерів. Фабрика Сягуань протягом кількох років працювала над стабільністю смаку, і багатогранна неізменність, ймовірно, найкраще виявляється саме в пресованих Точа. Багато сягуаньських блинів 1970-80-х років, часто відомих у спрощеному варіанті як “Те Бин” (铁饼 – залізний блин), завжди перебувають на вершині відмінних витриманих Шен Пуерів, до яких спрямовані думки чайного колекціонера. Продукція цієї фабрики дуже цінується серед колекціонерів також і тому, що вони використовують свою власну сировину.

На сьогоднішній день Сягуаньська фабрика виробляє пуер під кількома торговими марками:

Сунхэ (松鹤) (з китайської “Сосна та журавель”, що в китайській традиції вважається символом довголіття): продукція для внутрішнього ринку, яка в основному включає пуер точа та бінча. Пуер цієї марки починаючи з 1980 року тричі завоював срібні медалі на міжнародних виставках і, починаючи з 1997 року, тричі отримував найвищу нагороду, золоту медаль, на міжнародних продовольчих ярмарках.

Баоян (寶焰) (з китайської “Дорогоцінне полум’я”): продукція для тибетського ринку, що включає в основному пуер цзінча (у формі гриба) та міні бінча (200-грамові блини).

Наньчжао (南诏) (з китайської “Південне Чжао” 629—1352 рр., династія та держава на території сучасної провінції Юньнань): продукція для тайванського ринку, яка включає в основному пуер точа та бінча. G (логотип Сягуаньської фабрики): головна літера “G” використовується для невеликих “колекційних” партій пуерів. Іноді символ “G” також додається до інших марок. Крім того, цей символ обов’язково пресується на всіх точах, виготовлених на даній фабриці.

Мабеи (马背) (з китайської “Мабеи”, що буквально перекладається як “сідлання кінь”): новий бренд від Сягуань (з 2005 року).

Серед особливої продукції компанії слід відзначити також FT (Fei Tai) – «Фей Тай». Для цієї продукції Сягуаньу довелося співпрацювати з іншою фірмою. У процесі виробництва використовувалися виключно вищоякісна сировина: високоякісний ранньовесняний чай та джерельна вода з гори Цаншань для пресування. У результаті був випущений колекційний чай, кількість якого була обмежена. Цей чай потрапив до найдорожчих чайних колекцій по всьому світу. Зараз на ринку продається багато копій цієї марки.