Ви зараз переглядаєте Вибір чаю, індекс чаю

Як вибрати хороший чай? І який чай можна назвати дійсно хорошим?

Потрібно врахувати багато тонкощів, щоб відповісти на ці запитання. Чай не можна порівнювати тільки за ціною. Також однакова назва чаю ще не говорить про його тотожність. Чай із однаковою назвою може мати різну вартість (наприклад, 100 г відомого чаю Ті Гуанінь можна придбати за 350 грн, 580 грн, 1920 грн і навіть за 6000 грн, хоча назва чаю буде та сама). Новачкові буває складно зорієнтуватися, адже, на перший погляд, чай однаковий. Проте особливі труднощі може викликати поняття «індекс».

Що таке індекс якості?

Індекс якості — це число, що позначає якість чаю, умовне співвідношення якості й ціни. Чим вищий індекс, тим краща якість. Це комплексна характеристика чайного листа, аромату, смаку, посмаку, кількості заварювань пропонованого чаю, а також глибини чайного стану, яка з’являється під час чаювання і після нього. Важливо відзначити, що будь-який колекційний чай хороший взагалі, його індекс більше говорить саме про чайний стан. Особливо це має значення в порівнянні чаїв з високими індексами, наприклад, 1000, 1200, 1500, 2000 і вище. Різницю в смаку чи ароматі чаїв однакового виду, але різних індексів ви можете не відчути, але стан буде чітко відрізнятися.

Індекс якості — це число, що позначає якість чаю, умовне співвідношення якості й ціни.

Як відбувається оцінка чаю? Чому він може бути дешевим / дорогим?

Є досить багато тонкощів щодо того чи іншого сорту. Для прикладу візьмемо відомий зелений чай Лун Цзин (Колодязь Дракона). Ця назва може містити велику кількість різновидів чаю (різні місця зростання, виробники, час збору, масовість, технологія тощо). Так, чай Лун Цзин з однією назвою може бути різних індексів: 180, 360, 800, 1200, а відповідно й різної вартості. Все залежить від того, який він, ким зроблений, від якості сировини, свіжості чаю, дати збирання тощо. Тобто існує багато чинників, які впливають на кінцеву вартість чаю і його індекс. Чай — це живий продукт. Чай — це не машина чи холодильник. Усе набагато складніше і не так очевидно. З року в рік, зі сезону в сезон смак чаю може відрізнятися, а часом і рік буває неврожайним.

Існує багато нестабільних нюансів, які зрештою впливають на вартість чаю.

Сезон збору та його тривалість

Часто доводиться чути популярну думку, що справжній якісний чай — тільки весняний. Насправді для різних сортів існує свій часу збору. Деякі чаї збирають і виробляють навесні, інші — влітку, треті — восени, і так далі. Деякі сорти мають кілька періодів збору протягом року. Більшість чаїв збирають раз на рік. А деякі — раз на рік упродовж тижня-двох, а то й кількох днів.

Сировина

Чи відповідає вибір сировини критеріям, які необхідні для того чи іншого чаю (цілісність, розмір, стан листа / бруньки).

Погодні фактори

Яка погода була під час збору й обробки чаю. Сонце, туман, дощ, вітер — усе це важливо враховувати. За певних погодних факторів чай взагалі може не вийти.

Місце вирощування

На якість і смакові характеристики чаю впливають: ґрунт, широта, висота над рівнем моря, клімат.

Спосіб збору й обробки

Ручний / напівручний / машинний.

Свіжість vs витримка

Для одних чаїв важливим критерієм є свіжість (наприклад, для зелених): чим свіжіший, тим кращий. Для інших — навпаки: чим старіший чай, тим він буде дорожчий (наприклад, пуери чи деякі улуни).

Масовість / ексклюзивність

Пояснимо на прикладі зеленого чаю. Масово зелений чай починають збирати на початку квітня, чим ближче до літа, тим менша вартість чаю. Але є ексклюзивні чаї зимового збору. Таких небагато, їх роблять лише кілька кілограмів. Звісно, такий чай буде мати попит, він завжди дорожчий.

Критерії оцінки чаю

Критерії оцінки чаю

Для кожного чаю критерії будуть свої та можуть відрізнятися.

  • Зовнішній вигляд: цілісний лист / брунька, однорідність сировини (чаїнки приблизно одного розміру, кольору та форми), відсутність пагонів, сміття. Але не завжди красивий чай — смачний чай. Його потрібно обов’язково дегустувати.
  • Аромат: натуральний, глибокий, яскравий, без грубих неприємних домішок, не дуже різкий.
  • Колір чайного настою: ясний, чистий, прозорий.
  • Смак хорошого чаю багатогранний, має велику кількість різних нот, від заварки до заварки змінюється.
  • Посмак довгий, залишається після чаювання.
  • Здатність заварюватися багаторазово — це якість хорошого чаю.
  • Дія чаю — найважливіший момент. Може бути такою, що розслабляє, тонізує, концентрує, гармонізує тощо. Чай п’янить своєю тверезістю. Особливо цей критерій має значення для визначення чаїв з високими індексами (від 600 і вище). Для таких чаїв важливе заварювання.
Маємо багато чаю хорошого, смачного, доступного, який буде за вартістю таким же, а може, навіть дешевшим ніж чай з мас-маркету.

Є певний міф про те, що «китайський чай — це дуже дорого і б’є по кишені». Але це не так! Маємо багато чаю хорошого, смачного, доступного, який буде за вартістю таким же, а може, навіть дешевшим ніж чай з мас-маркету.

Для повсякденних чаювань краще брати чаї невисоких індексів: 120, 180, 240. Для тих, хто тільки починає знайомство з китайським чаєм, ми рекомендуємо взяти на пробу кілька позицій від індексу 360 до 600. Ці чаї прості в заварюванні й не вимагають особливих навичок чайної майстерності. Для більш досвідчених цінителів чайної справи рекомендуємо вибирати чай від індексу 600 і вище. Приготування такого чаю передбачає наявність розвинених навичок чайної майстерності, щоб гідно розкрити й оцінити його якості.

Уміння розуміти якість чаю з першого разу вдається далеко не всім, воно приходить із досвідом. Чим більше стикаєшся з хорошим, якісним чаєм, тим швидше починаєш розбиратися. Хороший чай виховує смак, налаштовує рецептори на сприйняття якісного продукту.

Бажаємо вам вибирати та пити хороший і правильний чай!