У Чайному клубі вже протягом декількох років нас запитують: “Від якого чаю пре? Який чай вставляє? ” Багатьох цікавить вплив китайського чаю на стан людини.
Після пісень Басти (НоГГано) і Гуфа про чай – наприклад, “Чайний п’яниця” – до нас зачастили любителі “тегешечкі”, “шуйсянчіка”, “дахун” і “пуєрчіка”. Клієнтам цікаво знати, який ефект надають свідомості і тілу людини такі чаї, як Пуери, Улуни.
З улунів найбільше цікавлять такі чаї як: “Великий червоний халат” (Да Хун Пао), “Залізна Бодхисаттва Гуаньінь” (Те Гуаньінь) і “Нарцис з гір УІ” (У І Шуй Сянь).
Топ-3 продажів улунiв:
Відповідаючи на питання “порадьте чай, від якого вставляє”, “який чай штирить”, “підкажіть чай, від якого пре”, можемо сказати, що, звичайно, ефект від вживання китайського чаю є. Але цей ефект не схожий на алкогольне або наркотичне сп’яніння. У чаю вплив більш гармонійний, тонкий. Стан після вживання чаю іноді називають чайним станом.
Чайний стан можна описати так: заспокоєння розуму, відчуття радості, зарядженість, водночас зібраність і розслабленість, алертність.
Це стан, в якому легко медитувати, отримувати глибинний досвід самопізнання. Недарма чайна культура зародилася в середовищі ченців. Буддійські та даоські ченці в гірських монастирях Китаю вирощували та пили чай, що допомагав їм зберігати пильність протягом тривалого часу, не дозволяв заснути під час медитації, сприяв розвитку споглядальної плавної уваги.
Ефект пуеру Шу Пуери і Шен Пуери мають яскравий тонізуючий ефект. Після пуеру, окрема білого пуеру, розум прояснюється, у тілі з’являються приємні відчуття. Поява чайного стану та справжнього Пуерного ефекту багато в чому залежить від правильного заварювання.
Три найпопулярніших Пуеру:
Китайський чай найкраще заварювати китайськими традиційними способами: ПіньЧа (чаювання дегустація), гунфу ча (чайна церемонія), варіння на вогні (метод Лу Юя). Завдяки правильному заварюванню чаю найбільш повно розкриваються його властивості.
Отже, на якість напою та отримання чайного стану впливають:
- Спосіб заварювання;
- Якість і кількість чаю;
- Якість води;
- Якість чайного посуду;
- Настрій учасників чаювання;
- Місце, де проходить чаювання.
Під час чаювання і після нього ми спостерігаємо плавні хвилі чайного стану. Ці хвилі набагато м’якші, довше і цікавіше, ніж швидкі різкі піки, викликані, наприклад, кавою. В принципі будь-який колекційний китайський чай змінює стан свідомості. Але не варто порівнювати цю зміну з впливом психоделіків, які, крім усього іншого, ще й шкодять психічному і фізичному здоров’ю.
Чай п’янить тверезістю
Китайці кажуть: “чай п’янить своєю тверезістю”, тим самим підкреслюючи його унікальну властивість: прояснювати свідомість, одночасно розслабляючи та тонізуючи. Окрім впливу власне настою, якісний чай дарує букет смакових і нюхових якостей, які перетворюють чаювання на яскраву незабутню подію. Колекційний чай сприяє спілкуванню, спонукаючи до ефективного, спокійного, мирного розв’язання будь-яких питань і проблем. Китайські бізнесмени часто використовують спільне чаювання як акомпанемент для ділових переговорів, тому що чай налаштовує на творчу активність і врівноважене сприйняття реальності, об’єднує, сприяє згуртуванню колективу і налагодженню дружніх відносин.
Чай можна назвати живою істотою, тому що він реагує на людей. Різними компаніями чайний напій сприймається по-різному. Наприклад, якщо в кімнаті обстава напружена та учасники чайної церемонії сильно напружені, чай не поспішатиме розкритися, чекаючи, доки люди розслабляться і сповільнять потік думок. Чай чуйно реагує на людину, що його заварює. Тільки уважній людині, яка поважає цю стародавню рослину, вона розкриє всі свої глибини та краси смаку, аромату, чайного стану.
У 2021 році, в нашій колекції з’явилися такі цікаві чаї:
Ци Цзи Бін Да Є, пресований чай Шу Пуер 2013 р (№480)
- Переклад з китайської: Млинець семи братів великий лист
- Місце, дата виробництва: Юньнань, Сішуаньбаньна, Дунхай, Менхай, чайна фабрика Nanqi Tea Indastry, Так Е, 2012
- Вид: Шу Пуер (Shu Puer)
- Зовнішній вигляд: велике листя, рідкісні бруньки, зустрічаються черенки
- Аромат: деревний, сухофрукти, пічний
- Смак: насичений, горіховий, зрілий
- Посмак: насичений, солодкувато-горіховий
- Колір настою: темний каштан
- Найбільш слушний посуд для заварювання: глиняний чайник для пуерів або гайвань з товстими стінками, вогнетривкий чайник (для варіння)
– дає чітке, світле стан спокою й умиротворення;
Білочунь китайський зелений чай (№360)
- Переклад з китайської: Смарагдові спіралі весни
- Місце, дата виробництва: Китай, провінція Цзянсу, 2024 р.
- Вид: Зелений чай
- Зовнішній вигляд: легкі пухнасті чаїнки у формі маленьких спіралей
- Аромат: яскравий, густий, насичено-квітковий, весняного сонячного неба та прогрітої соковитої “живої” землі
- Смак: пряний, що хапає за кінчик язика, з легкою гіркуватістю, яка швидко переходить у солодкість
- Посмак: яскравий, освіжаючий, тривалий
- Колір настою: прозорий, з помітними ворсинками
- Найбільш слушний посуд для заварювання: керамічна гайвань, тонкостінний глиняний чайник
– просто підриває мозок своїм ароматом і смаком, після нього відчуваєш себе наповненим силою і енергією!
Сі Пін Те Гуань Інь Улун (№520)
Цей чай має насправді імператорську зовнішність із золотим серцем! Те Гуаньінь — один з найславетніших та найчарівніших у світі чаїв.
– чай гармонії і досконалості!