- Оцінено в 5.00 з 5
Японський чай Маття або Матча «Аораши»
- Вид: Порошковий японський чай фабрики Коямаен Місце, дата виробництва: Японія, Удзі, Кіото Зовнішній вигляд: перетертий у порошок зелений чай, у бляшанці. Колір настою: Зелений зі світлою пінкою Аромат: Трав'яний, свіжий Смак: Терпкувато-солодкий, маслянистий Посмак: незважаючи на виражену терпкість і гіркуватість, цей чай на диво солодкий у посмаку. Враження: чай дарує посмішку та настрій буквально з перших ковтків, а також бадьорість…
- 890₴
- Додати в кошик
У Японії виробляються переважно зелені чаї з листя чайного куща сімейства камелія китайська (Camellia sinensis). Використовують сорти чайних кущів Ябукіта, Окухікарі, Саямакаорі.
Основними місцями зростання чайних кущів у Японії є район Удзі поблизу Кіото, префектура Кумамото, Сага, Сидзуока і Фукуока.
Для виробництва зеленого чаю використовується японський метод зупинки ферментації шляхом пропарювання сировини гарячою парою. Далі чайне листя та стебла висушуються з підкиданням у процесі. При сушінні листя ламається під своєю вагою і трохи скручується.
Залежно від сортування пропареної та просушеної сировини отримують із цілого скрученого листя чай Сенча або Гьокуро. З цілого великого та плоского чайного листя — Атамача, зі стебел — Кукіча (Каригане), з бруньок — Меча, з крихти — Конача.
Матча ( 抹茶 ) – порошковий зелений церемоніальний чай. Виготовляється шляхом розтирання чаю Тенча гранітними жорнами. Використовується в японській чайній церемонії для приготування шляхом збивання за допомогою бамбукового вінчика чаю койтя й усутя. На більшості виробництв до кам’яних жорен прикріплений електромотор. За годину одне жорно подрібнює близько 40 грам чаю. 45 хвилин працює, 15 хвилин відпочиває. Оскільки при роботі жорно нагрівається і його температура змінюється, потрібна перерва.
Чай матча справді дуже трудомісткий у виробництві. Він може сильно відрізнятися за смаком залежно від плантації та виробництва.